NHL 24 Hungary

Mindent a Winter Classicról

2017. december 27. 09:55 - TGer

Újév napján immáron tizedik alkalommal rendezik meg a hagyományos szabadtéri jégkorong ünnepét, hivatalos nevén a Bridgestone NHL Winter Classic-ot.

1494422808440_1.jpg

Idén a New York Rangers és a Buffalo Sabres részvételével zajlik majd a mérkőzés, a helyszín pedig a Citi Field, az MLB-ben szereplő New York Mets otthonául szolgáló baseball stadion lesz.

Mindkét csapat másodjára szerepel ezen körülmények között, a Buffalo már a 2008. január 1-én megrendezett első alkalommal is pályára léphetett. Akkor a Pittsburgh Penguins ellen szenvedtek 2-1-es szétlövéses vereséget, persze abból a csapatból mára mindössze egyetlen játékos, Jason Pominville az, aki még mindig a Sabres keretét erősíti. A Rangers-nek legutóbb 2012-ben volt lehetősége részt venni a jeles eseményen, akkor a Philadelphia Flyers vendégeként sikerült 3-2-es győzelmet aratniuk, 2014-ben viszont kétszer is játszhattak a szintén szabadtéri "Stadium Series" keretein belül, így a résztvevő játékosokat tekintve mindenképpen ők rendelkeznek nagyobb tapasztalattal a szabadtéri meccsek terén.

nhl_winterclassic_11.jpg

A két csapat jelenlegi formájából kiindulva is inkább a Rangers-t mondhatjuk esélyesnek. Bár a szezon elején igen komoly lemaradásba kerültek - az első 10 meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni, és további kettőt hosszabbításra menteni -, de azóta szépen összeszedték magukat. Jelenleg a keleti főcsoport 7-ik helyén állnak, 4 ponttal előzve az utolsó továbbjutó helyért harcoló Boston-Philadelphia-Carolina hármast, és kettővel a meglepetésre gyengélkedő Pittsburgh-öt. A Buffalo részéről már rosszabb a helyzet, 33 lejátszott meccs után 8-18-7-es mérleget tudnak felmutatni, keleten abszolút utolsók, és liga szinten is csak az Arizona szerepel gyengébben. Amitől mégis szórakoztatónak ígérkezik ez a párosítás, az az olyan fiatal játékosok összecsapása lehet, mint Jack Eichel és Jimmy Vesey, vagy olyan veteránoké, mint Evander Kane és Kevin Shattenkirk, valamint a két csapat általános rivalizálása. Bár 2013 és '16 között zsinórban 9 alkalommal a Rangers jött ki győztesen az alapszakaszbeli találkozóikból, a Buffalo azóta megtörte a sorozatot, és nekik is sikerült háromszor egymás után nyerniük. Ezen felül az örökmérleg is az ő javukra dől pillanatnyilag, 177 meccsen 81 győzelem, 62 vereség, 9 hosszabbításos vereség, és 25 döntetlen a Sabres neve mellett, valamint kettőből két rájátszásbeli párharc, ezzel összesítésben a hatodik legtöbb győzelmet a Rangers ellen érték el a franchise 1970-es megalapítása óta.

gettyimages-78690096-1260x800.jpg

New York állami rangadóhoz méltóan teltház várható, bár pillanatnyilag vannak még jegyek, nagyságrendileg $160 és $2200 közötti áron [42,500 - 585,000 forint] válthatóak meg a nézőtér különböző pontjaira, szóval aki úgy döntene, hogy a helyszínről élvezné a mérkőzést, nem árt, ha siet a jegyvásárlással. A Citi Field befogadóképessége 41 922 fő, ami a baseball stadionok között átlagosnak számít, az amerikai futball stadionok rendszerint nagyobbak. Az aktuális nézőszám-rekordot a Michigan egyetem futball csapatának stadionjában, becenevén a The Big House-ban rendezett 2014-es Winter Classic-on állították be, ahol a Toronto Maple Leafs vendégként tudott szétlövéses győzelmet aratni a Detroit Red Wings ellen 3-2-re. Azon a meccsen 105,491 szurkoló tette tiszteletét, és ez a rekord egy darabig még biztosan rekord is marad, ugyanis összesen három olyan stadion található az egész világon, ahol lehetséges lenne megdönteni. Ezek közül a Big House a második legnagyobb, míg az első Észak Koreában található, és nincs tudomásunk arról, hogy az NHL nyitni tervezne az ottani piac adta lehetőségek felé.

nhl_classic14_07.jpg

Jelentőségét tekintve egy teljesen hétköznapi alapszakasz mérkőzésről beszélünk, a szokásos pontozással [győzelem esetén 2 pont, vereség 0, hosszabbításos vagy szétlövéses vereség 1], még ha körülmények meg is nehezítik valamelyest a játékosok dolgát. A meccs időzítése mellett a résztvevő csapatok kiválasztása is rendszerint az északabbra eső területekről kerül ki, így kis túlzással garantált a kemény téli időjárás, ellentétben az ugyanúgy szabad ég alatt lejátszott Stadium Series meccsekkel, amire kifejezetten nyárias melegben is sor került már California-i helyszíneken. A játékra ez elsősorban a rövid felkészülési idő miatt van hatással. Mindkét csapat ottani idő szerint december 29-én játssza az ezt megelőző utolsó meccseit, így nagyságrendileg két teljes napon keresztül, és a mérkőzés napján reggel folytatnak majd helyszíni edzésmunkát, ennyi idő lesz akklimatizálódni. A legközvetlenebb hatást a kapusok játékára gyakorolja a megváltozott környezet, a hőmérséklet és a fényviszonyok mellett a palánkokon kívüli megnövekedett látótávolság is befolyásolhatja a teljesítményüket, és ebben akár ki is jöhet a két csapat közötti tapasztalatbeli különbség. A mezőnyjátékosok számára leginkább a sorcserék közötti kihűlés jelenthet kihívást, illetve az ebből fakadó sérülés veszély. Mindezektől részben függetlenül a kifejezetten sokgólos találkozók ezidáig elkerülték a Winter Classic-ot, a 2009-es Chicago-Detroit 4-6-os végeredményét leszámítva minden évben 5 gól körüli "átlagos jégkorong eredmények" születtek. Idén jó esély van rá, hogy másképp lesz, hiszen liga szerte elég határozottan kiszakadt a gólzsák, részben a tavaly szezon közben módosított kapusfelszerelésnek is köszönhetően.

A különleges alkalomhoz különleges öltözék is dukál, az itt szereplő csapatok minden évben erre az alkalomra tervezett, hagyományos megjelenésű egyenruhát kapnak. Az alábbi képeken az idei összeállítás látható, és bár a többi alternatív mezhez hasonlóan ezek is rendszerint megosztott fogadtatásra találnak, az idei szerintünk elég jól sikerült. Letisztult, egyszerű design, pont mint a játék hőskorában, amikor a külsőségek még jóval kisebb szerepet játszottak, és egyik sem rugaszkodik el túlságosan a csapatok általános arculatától. Egyedül a fűző hiánya lehet meglepő valamelyest, amire korábban kötelező kellékként tekinthettünk a múltidéző jellegű szerkók esetében, de úgy látszik, hogy a ligával szerződésben álló mezgyártó, a Reebok-ot idén leváltó Adidas formai újításai erre is kiterjednek.

Szerdán visszatért az NBCSN műsorára a Road To Winter Classic című 4 részes dokumentumfilm sorozat, ami a két csapat - a mérkőzést megelőző - 1-1 hónapját mutatja be a kulisszák mögül, és idén először az NHL hivatalos Youtube csatornáján is elérhetővé teszik. A sorozat 2011 óta létezik, kezdetben az HBO gyártásában, a korábban már nagy sikert aratott Hard Knocks című sorozatuk mintájára készült, amiben egy-egy NFL csapat nyári felkészülését követik figyelemmel. A liga szándéka nem titkoltan az volt a műsor indításával, hogy behozza azt a típusú népszerűségbeli lemaradást, ami a kosárlabda és az amerikai futball játékos-központú közszerepléséből adódik, így hozva közelebb a médiában, és - szerencsére - a bulvársajtóban is lényegesen kevesebbet szereplő csapatok életét, és a játékosok személyiségét a nézőkhöz. A formula kiválóan működik, hiszen az év egyik legforgalmasabb időszakában, egyúttal a szezon közepén, és egy a számukra is igazán izgalmas eseményre készülődve láthatjuk a csapatokat szó szerint testközelből. Szakmai és szakmaiatlan értelemben is betekintést nyerhetünk a világ legjobb csapatainak működésébe, és epizódról epizódra bebizonyosodik, hogy jégkorong berkekben is éppen olyan hatalmas egyéniségek tevékenykednek, mint a náluk rendszerint ismertebb kosarasok és futballisták között. Üröm az örömben, hogy 2014-től az EPIX streaming szolgáltató kezébe került a gyártás, akik eleinte ugyan az HBO-hoz hasonló minőséget produkáltak, de sajnos a tavalyi évben már esett valamennyit a színvonal. Ez akkor még betudható volt annak, hogy tavaly az NHL fennállásának 100-ik évfordulójára a Winter Classic mellett egy külön ünnepi meccset is rendeztek Centennial Classic néven, így a korábbi műsoridő immár négy főszereplő csapat között oszlott meg. Bíztunk benne, hogy ez egyszeri alkalom, de idén sajnos felezték a műsoridőt, így a korábbi 50 helyett csak 20-25 perces hosszúságú epizódokra számíthatunk, és nagyjából ugyanannyi figyelem jut fejenként, mint a tavalyi négy csapatos kiadásban. Ez a hiányérzet persze még mindig azt támasztja alá, hogy a sorozat jó, és továbbra is ajánljuk mindenkinek aki érdeklődik a sportág iránt, különösen azoknak, akiket a fent említett dolgok eddig hátrányosan befolyásoltak az NHL világának megközelítésében. Az epizódok szerdánként, illetve itteni idő szerint csütörtök hajnalban, az NBCSN szokásos szerda esti kiemelt meccse, a "Wednesday Night Rivalry" után láthatóak, majd rövid átfutási idő után az NHL Youtube csatornáján bármikor. Kevésbé hivatalos webhelyeken, a régebbi évadok 4-4 epizódjai is megtalálhatóak, az idei első rész pedig itt és most megtekinthető:

December 20-án egy másik dokumentumfilm is napvilágot lát majd, NHL Network Originals: The First NHL Winter Classic, Hockey Goes Outside címmel. Ez az első Winter Classic tizedik évfordulójára készült, archív felvételekkel, a résztvevők elbeszéléseivel, és a pittsburgh-i származású Michael Keaton narrációjával. Pittsburgh-ben és Buffalo-ban a hétvége folyamán már bemutatták helyszíni vetítéseken, idehaza - és egyúttal világszerte - először december 21-e csütörtök hajnali 2-órakor lesz látható az NHL Network-ön.

A Winter Classic mérkőzés 2018. január 1-én, magyar idő szerint 19:00-kor kezdődik, az NBC-n. A Spíler TV műsoráról cikkünk írásakor még nem állt rendelkezésre információ, de nincs okunk azt gondolni, hogy kihagynák a meccset, ahogy előttük a Sport TV is rendszeresen, élőben közvetítette.
Mindazoknak, akik számára nem érhető el a Spíler TV, és/vagy eredeti nyelven tekintenék meg a meccset, a USTVnow, külföldön tartózkodó amerikaiak számára létrehozott streaming szolgáltató weboldalt ajánljuk, ahol ingyenes és legális regisztráció ellenében full-HD-ban érhető el az NBC.

djogdc8w0aap2tg_1.jpg

A Winter Classic rendezvény keretein belül általában egy "öregfiúk meccset" is játszanak, vagyis egy barátságos mérkőzést a csapatok visszavonult veteránjainak főszereplésével, erről sajnos egyelőre nem találtam információt, de hagyományosan a főmérkőzés előtti nap délutánján esedékes, ekkor érdemes keresni. Amint érkezik ezzel kapcsolatos hír, cikkünket frissítjük.
Ebben a szezonban ezen kívül még egy szabadtéri meccs várható, március 3-án a Washington Capitals és a Toronto Maple Leafs játszik Stadium Series találkozót, de a következő szezonra is érkezett már két bejelentés. 2019. január 1-én a Chicago Blackhawks és a Boston Bruins, 2019. február 23-án pedig a Pittsburgh Penguins és a Philadelphia Flyers játszanak majd szabad ég alatt. Addig is figyeljétek fél szemmel a Rangers-t és a Sabres-t, mert közeleg az új év, és a szezon leghangulatosabb meccse!

020117_wp_winterclassic_01.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nhl24hungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1313508589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása